headerimage

Ik hou ervan om met mijn handen te werken en werk heel veel met behulp van mijn intuïtie. Ik luister, kijk en voel. Vooral het voelen is heel belangrijk.

quote

Bewegen is voor mij altijd iets vanzelfsprekends geweest. Ik kan het mij moeilijk voorstellen dat mensen geen zin hebben in bewegen. Bewegen betekent voor mij ‘de wereld vergroten’. Iedereen wil toch zijn eigen wereld vergroten? Vroeger heb ik intensief gehockeyd, gesquasht en getennist, daarna heb ik tai chi beoefend. Tegenwoordig beoefen ik 2 uur per week yoga en 2 uur per week pilates. Ik maak bewust de keuze voor wandelen, fietsen en traplopen als ergens een lift is. Beweging is essentieel.

Waarom fysiotherapeut?

Ik had vroeger een buurmeisje met spina bifida, een open rug. Op mijn 14de ging ik eens mee naar haar revalidatiearts. Wat ze daar deden sprak mij heel erg aan. Na de middelbare school wilde ik in eerste instantie medicijnen gaan studeren, maar omdat dat toch een meer dan fulltime baan zou worden heb ik dat niet gedaan. Ik heb toen toch voor fysiotherapie gekozen.

Bijna 40 jaar

Ja…, je leest het goed. Ik ben al vanaf 1979 fysiotherapeut. Het bijzondere is dat ik drie maanden na mijn opleiding al dacht: “Dit ga ik nooit volhouden tot mijn 65ste”. Toen ging ik de opleiding tot haptotherapeut erbij doen. En de opleiding SPSO, om psychosociaal werkende te worden. Ik heb dus eigenlijk drie HBO opleidingen gedaan. Toen ik op die manier mijn behandelingsmogelijkheden uitbreidde begon ik mijn werk echt leuk te vinden.

Werken met intuïtie

Ik behandel niet op een typisch technische manier. Ik werk heel veel met mijn intuïtie. Het totaalplaatje is voor mij heel belangrijk. En voor de patiënt ook. Als iemand voor bijvoorbeeld kniepijn een afspraak maakt kan het best voorkomen dat ik niet eens met de knie aan de slag ga. Ik kijk naar de totale houding van een persoon. Als ik die ga corrigeren lost zo’n kniepijn vaak vanzelf op. Een goede fysiotherapeut is voor mij dan ook iemand die goed luistert naar de patiënt. Die kijkt. En die vooral voelt. Als je niet goed kunt voelen is het heel lastig om iemand goed te kunnen behandelen.

Werken met de handen

Als ik al een favoriete behandelmethode heb, dan zijn het de methodes waarbij ik met mijn handen kan werken. Er zijn heel veel methodes waarbij de handen gebruikt worden. Die kunnen zowel haptonomisch als fysiotherapeutisch zijn. Ik vind het leuk dat ik iemand kan laten voelen hoe een bepaald gedeelte van zijn of haar lijf beweegt.

Stress

Veel lichamelijke klachten zijn stress-gerelateerd. De meeste mensen weten dat niet. Ik behandel met veel succes mensen met burn-outklachten, spanningshoofdpijn en nek- en rugklachten. Allemaal gebieden waar stress een belangrijke oorzaak is.

Een cadeautje

Soms kom ik een patiënt op straat tegen en dan vraag ik hoe het gaat. Als het dan weer beter met iemand gaat en iemand vertelt daar heel blij over…, dat is voor mij een bijzonder moment. Ik zeg dan ook letterlijk tegen iemand: “bedankt voor dit cadeautje.” Soms kijken mensen dan wel eens verbaasd, maar ik voel dit echt zo. Het is echt geweldig als je iemand kunt helpen.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

Bekijk ook

Top